Logo receptáru vegešpajza. Miska s avokádom, mrkvou, reďkovkou

Šalát s pečenou cviklou, quinoou a avokádom

Šalát s pečenou červenou repou, quinoou a avokádom
  • Čas varenia
    20 min
  • Počet porcií
    3

Šalát s pečenou cviklou, quinoou a avokádom

Recept na šalát s pečenou cviklou nájdete nižšie.

Tu je pár zaujímavostí o červenej repe.

Červená repa (cvikla) je výživná potravina, ktorá ponúka množstvo zdravotných benefitov. Jej konzumácia môže mať pozitívny vplyv na zdravie v rôznych oblastiach.

Bohatá na živiny: Červená repa je nízkokalorická, ale zároveň vysoko nutrične hodnotná. Obsahuje vitamíny B, vitamín C, draslík, železo, mangán a vlákninu.

Zlepšenie výkonnosti pri cvičení: Nitraty obsiahnuté v červenej repe môžu zlepšiť efektívnosť mitochondrií, ktoré pomáhajú bunkám vyrábať energiu. To môže viesť k lepšej výkonnosti pri vytrvalostných športoch.

Antioxidačné vlastnosti: Červená repa obsahuje silné antioxidanty. Ako sú betalainy, ktoré môžu pomáhať redukovať oxidačný stres a chrániť bunky pred poškodením.

Podpora zdravého chudnutia: Nízky kalorický obsah a vysoký obsah vlákniny robia červenú repu vynikajúcou potravinou pre podporu zdravého chudnutia. Pomáha zvyšovať pocit sýtosti.

Zlepšenie kognitívnych funkcií: Zvýšený krvný obeh spôsobený nitratmi v červenej repe môže tiež zlepšiť kognitívne funkcie.

Pridanie červenej repy do vašej stravy môže teda priniesť mnohé zdravotné výhody.

Máte radi túto zeleninu? Pozrite si aj naše ďalšie recepty z cvikle. Alebo ste dostali chuť na avokádo? Tu sú ďalšie recepty z avokáda.

Inšpirácia na VEGE recept je vytvorená pomocou technológe Sous Chef AI 🙂 

A teraz už recept na šalát s pečenou cviklou, quinoou a avokádom.

Ingrediencie

Zálievka

    Postup prípravy

    Krok1

    Pečenie červenej repy: Predhrejte rúru na 200°C. Červenú repu zmiešajte s trochou olivového oleja, osolte a okoreňte. Rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte približne 30-40 minút, kým nebude mäkká. Nechajte vychladnúť.

    Krok2

    Príprava quinoi: Quinou uvaríte podľa návodu na obale. Po uvarení nechajte vychladnúť.

    Krok3

    Príprava zálievky: V malej miske zmiešajte všetky ingrediencie pre zálievku a dobre premiešajte.

    Krok4

    Zmiešanie šalátu: V veľkej mise zmiešajte ochladenú quinou, pečenú červenú repu, avokádo, špenát, vlašské orechy a koriander. Zalejte prípravenou zálievkou a jemne premiešajte.

    Krok5

    Ak sa ti Recept páči, podpor nás na Sociálnych sieťach sledovaním alebo zdieľaním

    Mohlo by vám tiež chutiť