
- Príprava: 20minút
- Varenie: 30minút
Cvikolovo-cícerová zapekanka so zemiakmi
Cviklovo-cícerová zapekanka s medvedím cesnakom a varenými zemiakmi.
Ingrediencie
- Cvikľa - uvarená - 2 väčšie
- Cícer - 200g
- Medvedí cesnak - 1 hrsť
- Cibuľa - 1 kus
- Cesnak - 2 strúčiky
- Paprika mletá - Podľa chuti
- Soľ - Podľa chuti
- Cícerová múka - Podľa potreby na zlepenie zmesy
- Olivový olej - Podľa potreby
- Koreniny - Podľa chuti
Postup prípravy
1, Deň vopred je potrebné cvikľu uvariť a cícer namočiť do vody (prípadne aj trochu povariť. Nie však úplne uvariť). Cvikľa sa môže uvariť aj tesne pred varením, ale studená sa lepšie strúha.
2, Do veľkej misy nastrúhame cvikľu, pridáme rozmixovaný cícer. Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno a pridáme do misy. Medvedí cesnak najskôr na chvíľu namočíme do vody, nech sa napije vody a pridáme tiež do misy. Podľa chuti osolíme, okoreníme a dochutíme. Podľa potreby pridáme cícerovú múku. Táto múka slúži iba ako stmeľovací prvok, aby zmes držala po kope.
3, Necháme chvíľku postáť, aby sa múka a zmes dopre prepojili. Výslednú zmes dáme do zapekacej misy a cca 20 - 30 min zapekáme.
4, Malé zemiaky uvaríme v celku v šupke. Po uvarení nakrájame na polovičky, alebo štvrtinky.
Dobrú chuť 🙂
Cvikla do VEGE jedálnička rozhodne patrí
Cvikla má detoxikačné účinky, ktoré vďaka fytochemickým látkam i vitamínu C posilňujú imunitu. Navyše draslík, ktorý znižuje krvný tlak je nevyhnutý pre činnosť nervov a svalov v ľudskom tele.
Kyselina listová znižuje riziko vývojových chýb u ešte nenarodeného dieťaťa. Mangán je nevyhnutý pre naše kosti, ale aj orgány ako je pečeň a obličky.
Zdraviu prospešné účinky majú aj ďalšie jej látky a vitamíny, ktoré sa nachádzajú v červenej repe, alebo cvikli. A preto rozhodne patrí medzi potraviny, ktoré sa oplatí zaradiť do jedálnička.