- Obtiažnosť: Stredna
-
Čas varenia60 min
-
Počet porcií4
Kelové fašírky s ovsenými vločkami a opekané zemiaky
Kel je nielen výživná superpotravina, ale aj zaujímavá zelenina s bohatou históriou s rôznnym využitím. Tu je niekoľko zaujímavostí o tejto úžasnej zelenine:
Historické korene: Kel je jednou z najstarších foriem kapusty a pestuje sa už viac ako 2000 rokov. Pôvodne bol kultivovaný v oblasti Stredozemia a v priebehu storočí sa rozšíril do rôznych častí sveta.
Rozličné typy: Existuje mnoho druhov kelu, vrátane kučeravého kelu, čierneho kelu (tuscan kale), portugalského kelu a ďalších. Každý typ má svoj jedinečný tvar, farbu a chuť.
Bohatý na živiny: Kel je jednou z najviac živín obsahujúcich hustých potravín na planéte. Čo znamená, že prináša veľké množstvo vitamínov a minerálov pri nízkom počte kalórií.
Kulinárska flexibilita: Kel je neuveriteľne univerzálny v kuchyni. Môže sa konzumovať čerstvý v šalátoch, dusený, pečený, blendovaný v smoothies, alebo ako súčasť polievok a gulášov.
Zdravotné benefity: Kel bol tradične využívaný v ľudovej medicíne na liečbu rôznych stavov. Vrátane podpory trávenia a zmiernenia zápalu.
Zaujímavý rekord: Kel sa zapísal do Guinnessovej knihy rekordov. Najťažší kel, ktorý kedy bol pestovaný, vážil 62,71 kg a bol vypestovaný Scottom Robbom z Aljašky v roku 2012.
Naše kelové fašírky môžete použiť aj ako burger do žemle. Kreativite v servírovaní sa medze nekladú.
Kto ma rád túto listovú zeleninu vo svojej kuchyni, tak sú ďalšie recepty z kelu.
Inšpirácia na VEGE recept je vytvorená pomocou technológe Sous Chef AI 🙂
A teraz už recept na kelové fašírky s ovsenými vločkami a opekanými zemiakmi s kari dipom.
Ingrediencie
Postup prípravy
1. Kel očistite, nakrájajte na malé kúsky a vložte do hrnca s vriacou vodou. Blanchujte približne 5 minút, potom scedite a nechajte vychladnúť. 2. Ovsené vločky zmixujte v mixéri, aby ste získali hrubú múku. 3. V miske zmiešajte kel, ovsenú múku, nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, vajce, soľ a korenie. 4. Rukami formujte zmes do fašírok a opečte na panvici z obidvoch strán dozlatista.
1. Zemiaky dôkladne umyte a nakrájajte na kúsky alebo plátky. 2. Preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a okoreňte. 3. Pečte v predhriatej rúre na 200°C približne 20-30 minút, alebo kým nie sú zlatisté a mäkké.
1. V malej miske zmiešajte jogurt, kari prášok, pretlačený cesnak, soľ a korenie. 2. Nechajte chladiť v chladničke aspoň 30 minút pred podávaním, aby sa chute spojili.
Mohlo by vám tiež chutiť
Kelové fašírky s ovsenými vločkami a opekané zemiaky
Follow The Directions
1. Kel očistite, nakrájajte na malé kúsky a vložte do hrnca s vriacou vodou. Blanchujte približne 5 minút, potom scedite a nechajte vychladnúť. 2. Ovsené vločky zmixujte v mixéri, aby ste získali hrubú múku. 3. V miske zmiešajte kel, ovsenú múku, nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, vajce, soľ a korenie. 4. Rukami formujte zmes do fašírok a opečte na panvici z obidvoch strán dozlatista.
1. Zemiaky dôkladne umyte a nakrájajte na kúsky alebo plátky. 2. Preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a okoreňte. 3. Pečte v predhriatej rúre na 200°C približne 20-30 minút, alebo kým nie sú zlatisté a mäkké.
1. V malej miske zmiešajte jogurt, kari prášok, pretlačený cesnak, soľ a korenie. 2. Nechajte chladiť v chladničke aspoň 30 minút pred podávaním, aby sa chute spojili.