
Slaný quiche z červenej šošovice a cukiny
Výborná alternatíva k slanému koláču, s použitým len jednej polievkovej lyžice špaldovej múky.
Kombináciou červenej šošovice, ovsených vločiek a rajčín dostaneme konzistenčne natoľko tuhú zmes, z ktorej sa dá krásne vytvoriť korpus. Zaujímavú súhru chutí jedlu dodali sušené bylinky v znení šalvie, tymiánu a mäty.
Ingrediencie
- Korpus
- Červená šošovica - 150g
- Olivový olej - podľa potreby
- Cibuľa - 1 stredne veľký kus
- Cesnak - 1 stredne veľký strúčik
- Lúpané paradajky - 1 klasická plechovka
- Ovsené vločky - 50g
- Citrónová šťava - z 1/4 citrónu
- Sušené bylinky - tymián, mäta, šalvia, majoránka
- Morská soľ - podľa chuti
- Voda - podľa potreby
- Plnka
- Cuketa - 250g
- Vajce - 2 kusy od spokojných sliepočiek
- Špaldová múka - 1 lyžica hrubej
- Polotučné mlieko - 50ml
- Rajčinové pesto - 2 lyžice
- Tvrdý syr - podľa chuti
- Morská soľ - podľa chuti
- Voda - podľa potreby
Postup prípravy
Korpus
- Červenú šošovicu varíme v dvojnásobnom množstve vody, kým úplne nezmäkne, teda asi 10 minút.
- Na rozohriatom olivovom oleji, v hlbšej panvici, restujeme nadrobno nakrájanú cibuľku. Keď vidíme, že je cibuľe hotová, pridáme k nej na plátky nakrájaný cesnak a zmes ešte 2 minúty restujeme.
- Odstavíme panvicu z plameňa a primiešame rajčiny, hotovú a precedenú šošovicu, ovsené vločky, citrónovú šťavu, bylinky a soľ.
- Zmes utlačíme na dno okrúhlej alebo tortovej formy.
Plnka
- Cuketu si nakrájame nadrobno a dáme ju asi na 4 minúty dusiť.
- Medzitým si vyšlaháme vajcia, do ktorých najskôr pridáme múku a potom mlieko. Zmes osolíme.
- Do uvarenej a precedenej cukety vmiešame rajčinové pesto, ktoré chuť cukety krásne oživí.
- Cuketky rozmiestime na korpus a prelejeme ich vaječno - múčnou zmesou.
- Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov asi 20 - 25 minút.
- 5 minút pred dokončením ho posypeme strúhaným syrom.
Ahojte, volám sa Kiki a ako všetky račice, tak aj ja milujem jedlo. Milujem perfektnú atmosféru pri jeho varení, servírovaní a robením radosti niečím výnimočným a chutným svojim blízkym, priateľom a rodinke 🙂
Na mojom blogu nájdete vegánsku kuchyňu, no pomaly zabŕdam aj do tej vegetariánskej 🙂
Do mojej stránky a mojich jedál dávam hlavne svoje srdiečko, vášeň a radosť 🙂