- Obtiažnosť: Stredna
-
Čas varenia60 min
-
Počet porcií5
Vegansky banánový chlieb (banana bread)
Vegansky banánový chlieb je skvelý spôsob ako použiť prezreté banány. Je vláčny, chutný a ľahko sa pripravuje. Vydrží dlho mäkký a preto si ho môžete pripraviť v pohodlí domova a zobrať so sebou na výlet ako chutnú desiatu.
Pred tým ako si upečiete svoj vegansky banánový chlieb, tak si prečítajte pár zaujímavosti o banánoch 🙂
Banány sú jedným z najobľúbenejších ovocí na svete a majú veľa zaujímavých aspektov. Tu sú niektoré fascinujúce fakty o nich:
Pôvod: Banány pochádzajú z juhovýchodnej Ázie a sú domestikované už tisíce rokov. Prvé zaznamenané poľnohospodárske využitie banánu je z Papua-Novej Guiney.
Genetika: Banány, ktoré bežne jeme sú zvyčajne odrôdy tzv. Cavendish,. Sú bezsemenné a musia byť rozmnožované vegetatívne (odrezkami). To znamená, že takmer všetky Cavendish banány sú geneticky identické.
Výživa: Banány sú vynikajúcim zdrojom vitamínu B6, vitamínu C, draslíka a vlákniny. Draslík v banánoch je dôležitý pre reguláciu krvného tlaku a zdravé fungovanie srdca.
Biologická rozmanitosť: Existuje viac ako 1000 odrôd banánov, ktoré sa líšia veľkosťou, farbou a chuťou. Niektoré z nich sú červené, ružové, dokonca aj s modrým nádychom.
Energeticky zdroj: Banány sú výborným zdrojom rýchlej energie, preto sú populárne medzi športovcami, najmä bežcami a cyklistami.
Ochrana pred chorobami: Banány obsahujú rôzne antioxidanty, vrátane dopamínu a katechínov. Tieto látky môžu pomôcť pri znižovaní rizika niektorých chronických chorôb.
Doatali ste chuť na sladké? Pozrite si naše ďlašie recepty na dezerty. Pozrite si aj naše recepty, na chutné snacky len tak do ruky.
Inšpirácia na VEGE recept je vytvorená pomocou technológe Sous Chef AI 🙂
A teraz už recept na vegansky banánový chlieb – banana bread.
Ingrediencie
Postup prípravy
Rúru predhrejte na 175 °C. Vymastite alebo vyložte papierom na pečenie formu na chlieb.
V miske roztlačte banány na kašu. Pridajte roztopený kokosový olej, cukor, rastlinné mlieko a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte.
V inej miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu, soľ a škoricu. Túto suchú zmes postupne pridávajte do mokrej zmesi, kým sa úplne nezmieša.
Podľa chuti, pridajte nasekané orechy alebo čokoládové kúsky a ľahko zamiešajte.
Zmes prelejte do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre asi 50-60 minút. Skúšku upečenia môžete vykonať aj dreveným špáradlom. Keď zapichnuté špáradlo v chlebe vytiahnete suché, chlieb je už upečený :)
Nechajte chlieb vychladnúť v forme na 10 minút, potom ho vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. A môžete servírovať.
Mohlo by vám tiež chutiť
Vegansky banánový chlieb (banana bread)
Follow The Directions
Rúru predhrejte na 175 °C. Vymastite alebo vyložte papierom na pečenie formu na chlieb.
V miske roztlačte banány na kašu. Pridajte roztopený kokosový olej, cukor, rastlinné mlieko a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte.
V inej miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu, soľ a škoricu. Túto suchú zmes postupne pridávajte do mokrej zmesi, kým sa úplne nezmieša.
Podľa chuti, pridajte nasekané orechy alebo čokoládové kúsky a ľahko zamiešajte.
Zmes prelejte do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre asi 50-60 minút. Skúšku upečenia môžete vykonať aj dreveným špáradlom. Keď zapichnuté špáradlo v chlebe vytiahnete suché, chlieb je už upečený :)
Nechajte chlieb vychladnúť v forme na 10 minút, potom ho vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. A môžete servírovať.