
- Množstvo: 4-6
- Príprava: 30minút
- Varenie: 35minút
Zeleninový závin
Ingrediencie
- Špenát - 12 veľkých listov (cca)
- Cibuľa - 1 kus
- Červená paprika - 1 kus
- Zelená paprika - 1 kus
- Cuketa - 2 kusy
- Baklažán - 2 kusy
- Olivový olej - 2 lyžice
- Filo / lístkové cesto - 1 kus
- Maslo - 40g
- Bazalka - 1/3 hrnčeka
- Čedar - 1/2 hrnčeka
- Sezamové semienka - 2 lyžice
- Soľ - štipka
- Mletá paprika - štipka
Postup prípravy
1, Špenátové listy umyjeme a uvaríme na pare domäkka. Prebytok vody scedíme a listy necháme uschnúť.
2, Cibuľu, cuketu a baklažán nakrájame na tenké plátky a papriky nakrájame na prúžky. V panvici rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a asi 3 minúty ju pražíme. Potom pridáme ostatnú zeleninu a dusíme asi 5 minút až zelenina zmäkne. Osolíme a popaprikujeme.
3, Jeden list filo cesta potrieme rozohriatym maslom a prikryjeme druhým listom cesta. A tak pokračujeme so všetkými listami. Pokiaľ použijeme lístkové cesto, tak princíp je rovnaký ako napr. pri štrúdli. Na jeden kraj cesta poukladáme špenát, vychladnutú zeleninu, bazalku a nastrúhaný syr. Voľný okraj preložíme cez plnku a pevne zavinieme.
4, Závin dáme "švíkom" smerom dolu na plechu, potrieme zvyšným maslom a posypeme sezamom. Pečieme asi 25 minút na 210 °C až povrch cesta nebude zlatohnedý.
(Zdroj: Moderná vegetariánska kuchárka)